Mitä urheilijan verikoe kertoo

23.03.2022

Veriarvot kertovat paljon hyvinvoinnista ja siksi seuraan vuoden kahden välein verikoetuloksia. Omalla kohdallani seuraan tulehdus- ja rauta-arvoja, ferritiiniä, kilppareita, d-vitamiinia ja kolesterolia tarkimmin, kerron myöhemmin miksi juuri näitä. Aikaisemmin olen käynyt ottamassa verikokeet työterveyden kautta, mutta tällä kertaa yhteistyössä Puhdin kanssa sain laaja-alaiset tulokset. Erityisesti Fitness kisakaudella, kuten nyt, teetän verikokeet ennen ja jälkeen kisadieetin, jotta näen vastaavatko tulokset toisiaan.

Puhdin toiminta oli hyvin nopeaa ja vaivatonta. Kävin Seinäjoen Mehiläisessä ilman jonotusta tai paastoa ja sain tulokset parin päivän päästä. Puhdin sivuilta näkee kaikki Mehiläisen toimipisteet. Valittavissa oli kaksi vaihtoehtoa, joista valitsin jälkimmäisen:

  1. Puhti terveystarkastus
  2. Laaja Puhti terveystarkastus


Molemmat teisteistä sisältävät täydellisen verenkuvan lisäksi:  kolesterolit, CRP:n, pitkäaikaisen verensokerin, kreatiniinin ja Pt-GeRe (munuaiset), ALAT (maksa), D-vitamiini, ferritiinin, tyreotropiini TSH (kilpirauhanen). Lisäksi laajassa tutkimuksessa on B12 vitamiini ja natrium. 

Urheiljan terveyttä kannattaa seurata myös verikokein (kuva: Tuukka Kiviranta -18)
Urheiljan terveyttä kannattaa seurata myös verikokein (kuva: Tuukka Kiviranta -18)

Verikokeiden tulkinnasta

Verikokeita oli helppo tarkistella, kun tulos oli laitettu viitearvojen sisään janalle, josta voi jatkossa uusia verikokeita ottaessa helposti seurata ovatko tulokset muuttuneet. Viitearvojen ulkopuolella olivat tutut arvot, kuten kolesteroli, d-vitamiini vielä hieman, ja uutena munuaiset. Kolesterolin korkea arvo on perinnöllistä, ja kun yksittäin kolesteroliarvoja tulkitsee, niin kaikki pysyvät alle viitearvojen. Kolesteroli on dieeteistä riippumaton arvo, ja joskus ollut jopa 7, vaikka olen aina urheilut ja syönyt terveellisesti.

Toistaiseksi jäi epäselväksi, miksi kolesterolin kokonaisarvo ylittää viitearvon, vaikka yksittäin tarkasteltuna tulokset ovat viitearvojen sisällä.
Toistaiseksi jäi epäselväksi, miksi kolesterolin kokonaisarvo ylittää viitearvon, vaikka yksittäin tarkasteltuna tulokset ovat viitearvojen sisällä.
Ja vaikka munuaisten arvo oli hieman viitearvojen ulkopuolella, niin onneksi kreatiniini, eli munuaisten toimintaan liittyvä arvo oli arvojen sisäpuolella. Toki tuota arvoa on nyt hyvä tarkkailla. Ja tutkin asiaa, niin d-vitamiini ja munuaiset ovat yhteistyössä, myös nesteiden poistoon osallistuvat ja dieeteillä huomaan, kuten nyt, että kehoni ei halua luopua nesteistä. Liekkö tässä syy. Tähän haen vielä vastauksen.  Mukava asia oli, että rauta- ja ferritiiniarvot olivat nyt kunnossa. Tulehdusarvoja seuraan 2017 poistetun melanooman vuoksi.

Fitnessurheilijan vitamiinit

Fitnessurheilijan kisadieetillä kannattaa varmistaa vitamiinien saanti käyttämällä monivitamiinia, ja erityisesti B- ja D-vitamiinia. Lyhyesti B-vitamiini osallistuu aineenvaihduntaan ja D-vitamiini vahvistaa luustoa, mutta niillä on myös useita muita tehtäviä. Varmista riittävä raudan saanti, sillä se vaikuttaa jaksamiseen, palautumiseen ja sillä on havaittu yhteys kilpirauhasen toimintaan.  Myös omega 3 on tärkeä erityisesti dieetillä aineenvaihduntaa ja niveliä tukemassa, sekä dieetin jälkeen hormoonitoimintaa palauttamassa.  Fitness kisadieetillä saattaa huomata hiusten lähtöä, kynsien haurastumista ja ihomuutoksia, jolloin biotiinia, eli B7-vitamiinia suositellaan käytettäväksi, sekä sinkkiä. Magneesium on hyvänä tukena sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa, sekä tukemassa lihasten ja hermoston normaalia toimintaa.
 

Treenaatko tavoitteellisesti

Facebookissa on tavoitteellisesti treenaavien ryhmä, jonne olet tervetullut! Ks. Facebook-ryhmässä jaan vinkkejä treeniliikkeisiin ja koko kehon hyvinvointiin. Lisäksi meillä on muutaman kuukauden välein valmennettavien kanssa yhteistreenejä ja mikäli paikkoja jää vapaiksi, olet tervetullut treeneihin mukaan. Pääasiassa treeniryhmässä on fitnessurheilijoita, mutta myös muusta kisaamisesta innostuneita, sekä tavoitteellisesti urheilevia, jotka haluavat haastaa koko kehoaan kuntosalilla parempiin tuloksiin ja hyvinvointiin. 

Urheilijan hyvinvoinnin puolesta; Kati